Thursday, June 28, 2012

Priroda i društvo


Posle duže pauze javljamo se sa novostima iz našeg kutka sveta. Provešćemo vas malo po komšiluku i okolini, pokazati vam nekoliko zanimljivosti i upoznati vas sa još nekim našim prijateljima.Za početak evo nekoliko sličica našeg gnezda (nekad i sad), koliko da vidite da nismo dangubili u međuvremenu, nego smo ga malo doterivali.

Nismo zapostavili ni drugare, pa se često viđamo ili izlazimo s njima. S Dijanom i Peđom smo udružili snage i zajedno otkrivamo lepote San Dijega – od šetnji po prirodi, na primer kraj jezera (Lake Murray), do degustiranja novih specijaliteta po restoranima (pogledajte dopune našem albumu o hrani). Kad smo već kod klope i druženja, rado se sećamo i prijatne večeri i večere s prijateljima iz Indije, Mišinim kolegama s posla i njihovim porodicama. Tu je bilo sila đakonija, a zbog njihovih religijskih ubeđenja i režima ishrane bila je to prilika da isprobamo nove recepte i jela mahom bez mesa, jaja, čak i pečuraka. Pokazalo se da ograničenja otvaraju nove mogućnosti a hrana je bila vrlo raznolika i iznenađujuće ukusna. Sad su neka od tih jela na našem redovnom kućnom meniju. Slike sa tog druženja možete pogledati ovde.
Osim što krkamo, bavimo se malo i sportskim aktivnostima, da bismo koliko-toliko održali vitak stas ;) Dok ja uglavnom šetam i rekreiram se kućnim poslovima, Miša mnogo ozbiljnije upražnjava sportove. Povremeno vežba u teretani i redovno ide na časove tenisa koji se održavaju u našem stambenom kompleksu.

S društvom je isporobao i streljaštvo u jednoj lokalnoj streljani.


Ne znam da li se i kartanje s drugarima smatra sportom...


Konačno je išao i na košarkašku utakmicu NBA lige o čemu je maštao kao dečak :) Evo nekoliko sličica iz čuvenog Stejpls centra u Los Anđelesu, a snimio je Miša i delić atmosfere da bi svoje iskustvo podelio s onima koji o tome još maštaju.

Ovogodišnja ribolivačka sezona počela je za Mišu uspešno. Već prvi izlazak na jezero doneo mu je lep ulov i inspirisao ga da redovno ide na pecanje. Tako smo otvorili foto-album o pecaroškim pohodima koji ćemo s vremena na vreme dopunjavati (nadamo se da će našeg alasa i dalje pratiti sreća:) Pošto smo prvi put bili suviše uzbuđeni kada je riba zagrizla mamac, pa ja nisam uspela da snimim kamerom celu akciju, rešila sam da sledeći put budem spremna i pribranija. Nažalost, ovoga puta se riba izmigoljila – zakačila se na udicu, ali je u borbi oštrim leđnim perajem presekla najlon, što možete videti i na snimku. (Kao bonus dodala sam i snimak jezerskih pataka s pačetom - vrlo ga brižno hrane:)

Mislili ste da ćete ove godine biti pošteđeni mojih prolećnih fotografija flore i faune našeg komšiluka, ali ste se grdno prevarili ;) Ipak, nisam se samo divila prirodi, malo sam se posvetila i kulturi i umetnosti. Kao volonter u ovdašnjoj biblioteci dobila sam propusnicu za muzeje u Balboa parku, pa sam išla malo na kulturno hodočašće, a nešto od te lepote i zanimljivosti zabeležila sam i na slikama. Neke izložbe se nisu smele fotografisati, na primer u Istorijskom muzeju San Dijega gde se čuvaju dokumenta i autentični predmeti iz vremena osnivanja grada, ili u Muzeju umetnosti gde su bile izložene statue iz drevnih kineskih budističkih hramova uz filmske prezentacije u tri dimenzije i prelepi radovi japanskih umetnika u oslikavanju svile za kimona i druge upotrebne predmete. Interesantan spoj novih tehnologija i umetnosti zatekla sam u Muzeju fotografije gde su pojedini eksponati propraćeni QR kodovima koje možete skenirati telefonom i gledati propratne filmiće o tim delima (npr. tumačenja ili objašnjenja kustosa). Podelićemo nekoliko primera sa vama: primer 1, primer 2, primer 3, primer 4. Eto, kao da ste i vi bili u muzeju ;)
Od važnijih društvenih događaja u našem kraju izdvajamo patriotsku paradu u Tierasanti, u kojoj su učestvovali predstavnici svih značajnih ustanova i organizacija u našoj varošici, od školskih orkeastara i sportskih timova do volonterskih udruženja i malih privrednika. Bilo je šareno i veselo, s muzikom, plesom, klovnovima i slatkišima za decu; paradirali su i stari automobili, životinje, stari i mladi. Lepa prilika da se stanovnici ovog dela grada druže i upoznaju sa različitim delatnostima i aktivnostima koje su im na raspolaganju. Osim toga, na parkingu obližnjeg trgovinskog centra upriličen je i mali vašar na kojem su se mogle videti i kupiti najrazličitije rukotvorine. Evo nekoliko slika i snimaka sa te prigode.

Budući da smo u neposrednoj blizini granice s Meksikom i da je ta kultura i etnička grupa živo prisutna na ovom području, nismo propustili priliku da se povodom majskog praznika (Cinco de Mayo) umuvamo na proslavu u starom gradskom jezgru San Dijega. Bila je to prava fijesta, mali vašar s mnoštvom tezgi i atrakcija, puno suvenira, dobre hrane, nekoliko bina za nastupe popularnih muzičara, sportski turniri i raznolika zabava za decu. Na slikama ćete videti svu tu gužvu i šarenilo, ali i staru autentičnu arhitekturu i simpatične prodavnice i zanatske radionice. Lepo i veselo iskustvo :)

Nije, međutim, sve samo zabava – mora i da se radi. Tako je Miša išao i na službeni putu Los Anđeles, na neko stručno usavršavanje, pa je osim znanja doneo i nekoliko lepih fotografija velegrada. Za to vreme sam ja pomalo radila na svojoj tezi (ne koliko bi trebalo, ali biće bolje) i ponavljala gradivo za vozački ispit, pošto su mi raniji testovi propali jer nisam polagala vožnju. Ponovo sam uspešno položila pismeni (nije da se hvalim, ali opet bez greške;), i sad mi čeka praktična obuka s instruktorom Mišom (već pomalo vozim u krug po parkingu;), pa ću valjda jednom i tu dozvolu zaraditi. A onda se prijavljujem na one auto trke i svi ćete me zvati Flojd ;)

 
S prvim danom leta stigla nam je i draga i dugo iščekivana gošća, Mišina mama Tereza. :)


Sad uživamo i planiramo provode po San Dijegu i malo šire, ali to je već materijal za zasebnu priču. Do tada vam želimo ugodno leto i preporučujemo kao osveženje mnogo svežeg voća i povrća, poneki roštiljčić i hladne napitke (to vam je umesto recepta ovoga puta;). Ne zaboravite šešir i kremu za sunčanje i uživajte! I mi ćemo :)




Sunčani pozdrav svima!

5 comments:

  1. Обожавам ваш блог. Имам утисак као да сам с вама.
    Мицо, шаљем вам вееелииики пољубац из Бечеја! :-*
    Вишња

    ReplyDelete
  2. Ne zna se šta je lepše da li fotografije stana, okoline i svega ostalog ili zabavan tekst koji sve to prati:) Bojim se da ce te, kad vam kuma vidi kako ste sredili stan, dobiti jos gostiju, a tek Pedro kad vidi one ribolovacke poteze...ili prposirujte stan ili sabijajte redove....:)
    Ljubim vas puno
    CECA

    ReplyDelete
  3. Ufff, predivno! Imace kuma i slepog putnika u torbi, vidim! Ljube Vas Napolitanka i don Aranchino

    ReplyDelete
  4. Kumovi šta radite?
    Više puta se setimo da bi trebali da se čujemo, ali...
    Pošto je sada velika frka kod vas, moramo da vas pitamo, da li osećate posledice nevremena? Ako je to ok, onda mogu i ostala pitanja.
    Inače, kod nas je takvo stanje permanentno i nema mnogo da se priča na tu temu. Možda će druge generacije posle nas. Radimo 7/24 samo da bi platili račune, benzin i kredite (obično ne uspemo da platimo sve).
    Ako vam je do idile za rodnim krajem, možemo još da vam pišemo kako je u rodnom kraju lepo.

    Pozdrav od Marije i Nemanje

    ReplyDelete
  5. Blog vam je strasno dobar i prosto se stopim s njim i kao da se ja nalazim u Americi. Super ste stvarno. Sve najbolje i puno srece.

    Vele

    ReplyDelete