Thursday, June 28, 2012

Priroda i društvo


Posle duže pauze javljamo se sa novostima iz našeg kutka sveta. Provešćemo vas malo po komšiluku i okolini, pokazati vam nekoliko zanimljivosti i upoznati vas sa još nekim našim prijateljima.Za početak evo nekoliko sličica našeg gnezda (nekad i sad), koliko da vidite da nismo dangubili u međuvremenu, nego smo ga malo doterivali.

Nismo zapostavili ni drugare, pa se često viđamo ili izlazimo s njima. S Dijanom i Peđom smo udružili snage i zajedno otkrivamo lepote San Dijega – od šetnji po prirodi, na primer kraj jezera (Lake Murray), do degustiranja novih specijaliteta po restoranima (pogledajte dopune našem albumu o hrani). Kad smo već kod klope i druženja, rado se sećamo i prijatne večeri i večere s prijateljima iz Indije, Mišinim kolegama s posla i njihovim porodicama. Tu je bilo sila đakonija, a zbog njihovih religijskih ubeđenja i režima ishrane bila je to prilika da isprobamo nove recepte i jela mahom bez mesa, jaja, čak i pečuraka. Pokazalo se da ograničenja otvaraju nove mogućnosti a hrana je bila vrlo raznolika i iznenađujuće ukusna. Sad su neka od tih jela na našem redovnom kućnom meniju. Slike sa tog druženja možete pogledati ovde.
Osim što krkamo, bavimo se malo i sportskim aktivnostima, da bismo koliko-toliko održali vitak stas ;) Dok ja uglavnom šetam i rekreiram se kućnim poslovima, Miša mnogo ozbiljnije upražnjava sportove. Povremeno vežba u teretani i redovno ide na časove tenisa koji se održavaju u našem stambenom kompleksu.

S društvom je isporobao i streljaštvo u jednoj lokalnoj streljani.


Ne znam da li se i kartanje s drugarima smatra sportom...


Konačno je išao i na košarkašku utakmicu NBA lige o čemu je maštao kao dečak :) Evo nekoliko sličica iz čuvenog Stejpls centra u Los Anđelesu, a snimio je Miša i delić atmosfere da bi svoje iskustvo podelio s onima koji o tome još maštaju.

Ovogodišnja ribolivačka sezona počela je za Mišu uspešno. Već prvi izlazak na jezero doneo mu je lep ulov i inspirisao ga da redovno ide na pecanje. Tako smo otvorili foto-album o pecaroškim pohodima koji ćemo s vremena na vreme dopunjavati (nadamo se da će našeg alasa i dalje pratiti sreća:) Pošto smo prvi put bili suviše uzbuđeni kada je riba zagrizla mamac, pa ja nisam uspela da snimim kamerom celu akciju, rešila sam da sledeći put budem spremna i pribranija. Nažalost, ovoga puta se riba izmigoljila – zakačila se na udicu, ali je u borbi oštrim leđnim perajem presekla najlon, što možete videti i na snimku. (Kao bonus dodala sam i snimak jezerskih pataka s pačetom - vrlo ga brižno hrane:)

Mislili ste da ćete ove godine biti pošteđeni mojih prolećnih fotografija flore i faune našeg komšiluka, ali ste se grdno prevarili ;) Ipak, nisam se samo divila prirodi, malo sam se posvetila i kulturi i umetnosti. Kao volonter u ovdašnjoj biblioteci dobila sam propusnicu za muzeje u Balboa parku, pa sam išla malo na kulturno hodočašće, a nešto od te lepote i zanimljivosti zabeležila sam i na slikama. Neke izložbe se nisu smele fotografisati, na primer u Istorijskom muzeju San Dijega gde se čuvaju dokumenta i autentični predmeti iz vremena osnivanja grada, ili u Muzeju umetnosti gde su bile izložene statue iz drevnih kineskih budističkih hramova uz filmske prezentacije u tri dimenzije i prelepi radovi japanskih umetnika u oslikavanju svile za kimona i druge upotrebne predmete. Interesantan spoj novih tehnologija i umetnosti zatekla sam u Muzeju fotografije gde su pojedini eksponati propraćeni QR kodovima koje možete skenirati telefonom i gledati propratne filmiće o tim delima (npr. tumačenja ili objašnjenja kustosa). Podelićemo nekoliko primera sa vama: primer 1, primer 2, primer 3, primer 4. Eto, kao da ste i vi bili u muzeju ;)
Od važnijih društvenih događaja u našem kraju izdvajamo patriotsku paradu u Tierasanti, u kojoj su učestvovali predstavnici svih značajnih ustanova i organizacija u našoj varošici, od školskih orkeastara i sportskih timova do volonterskih udruženja i malih privrednika. Bilo je šareno i veselo, s muzikom, plesom, klovnovima i slatkišima za decu; paradirali su i stari automobili, životinje, stari i mladi. Lepa prilika da se stanovnici ovog dela grada druže i upoznaju sa različitim delatnostima i aktivnostima koje su im na raspolaganju. Osim toga, na parkingu obližnjeg trgovinskog centra upriličen je i mali vašar na kojem su se mogle videti i kupiti najrazličitije rukotvorine. Evo nekoliko slika i snimaka sa te prigode.

Budući da smo u neposrednoj blizini granice s Meksikom i da je ta kultura i etnička grupa živo prisutna na ovom području, nismo propustili priliku da se povodom majskog praznika (Cinco de Mayo) umuvamo na proslavu u starom gradskom jezgru San Dijega. Bila je to prava fijesta, mali vašar s mnoštvom tezgi i atrakcija, puno suvenira, dobre hrane, nekoliko bina za nastupe popularnih muzičara, sportski turniri i raznolika zabava za decu. Na slikama ćete videti svu tu gužvu i šarenilo, ali i staru autentičnu arhitekturu i simpatične prodavnice i zanatske radionice. Lepo i veselo iskustvo :)

Nije, međutim, sve samo zabava – mora i da se radi. Tako je Miša išao i na službeni putu Los Anđeles, na neko stručno usavršavanje, pa je osim znanja doneo i nekoliko lepih fotografija velegrada. Za to vreme sam ja pomalo radila na svojoj tezi (ne koliko bi trebalo, ali biće bolje) i ponavljala gradivo za vozački ispit, pošto su mi raniji testovi propali jer nisam polagala vožnju. Ponovo sam uspešno položila pismeni (nije da se hvalim, ali opet bez greške;), i sad mi čeka praktična obuka s instruktorom Mišom (već pomalo vozim u krug po parkingu;), pa ću valjda jednom i tu dozvolu zaraditi. A onda se prijavljujem na one auto trke i svi ćete me zvati Flojd ;)

 
S prvim danom leta stigla nam je i draga i dugo iščekivana gošća, Mišina mama Tereza. :)


Sad uživamo i planiramo provode po San Dijegu i malo šire, ali to je već materijal za zasebnu priču. Do tada vam želimo ugodno leto i preporučujemo kao osveženje mnogo svežeg voća i povrća, poneki roštiljčić i hladne napitke (to vam je umesto recepta ovoga puta;). Ne zaboravite šešir i kremu za sunčanje i uživajte! I mi ćemo :)




Sunčani pozdrav svima!